refleksoterapija

refleksoterapijaKad bismo znali da naša stopala i dlanovi predstavljaju mnoštvo refleksnih točaka koje određuju svaki organ ili dio našeg tijela, sigurno bismo se o njima više brinuli. Bili bismo zdraviji i opušteniji. Terapijska metoda koja se zasniva na odgovarajućem podražaju tih točaka zove se refleksoterapija.

Porijeklo ove terapije nije moguće utvrditi, vjerojatno seže u pretpovijesna vremena. Prihvaćeno je mišljenje da potječe iz Kine i Indije unatrag 5000 godina. Također postoje mišljenja da je nastala u Egiptu ili čak u Južnoj Americi. Prvi zapisi su iz starog Egipta (liječnik Ankhamor), kasnije je spominju Hipokrat i Avicena. Na zapadu je uvedena u praksu prije stotinjak godina zahvaljujući doktoru W. H. Fitzgeraldu. On je ujedinio terapiju po zonama sa iskustvom i znanjem Indijanaca. 1974. godine osnovan je Međunarodni institut refleksologije.

Učinci refleksoterapije su višestruki. Masažom, razgibavanjem i pritiskanjem stopala opušta se cijeli organizam, umor i stres nestaju u vrlo kratkom vremenu. Postiže se ravnoteža krvnog, endokrinog, nervnog, limfnog i drugih sustava. Vitalna se energija ponovo rađa i osjećamo da se organizam “pokrenuo”. To je osnova daljnjem iscjeljenju. Stimulacijom točno određenih točaka djelujemo na ciljani organ, ali i na organe koji mu funkcionalno prethode ili slijede iza njega. Pravilnim “čitanjem” znakova na stopalu često je moguće postaviti dijagnozu (ali refleksoterapeut će se suzdržati od toga, to je posao liječnika). Naime, refleksna točka oboljelog organa obično je bolna na jači dodir, drugačije je temperatuare ili se u njoj mogu napipati kvržice nakupina kalcijevih soli i mokraćne kiseline.

Danas, u vrijeme kompjuterske tehnologije, interneta i brojnih pomagala sve se manje krećemo i živimo sve stresnije. Uglavnom satima sjedimo zaboravljajući na sebe. Tijelo je za to vrijeme moralo raditi i čistiti se. Naši organi imaju zbrku, ne znaju što da rade. Jednostavan način da mu damo signal za rad je stimuliranje refleksnih točaka. Bez obzira dali ćemo to učiniti sami ili se obratiti terapeutu. Tretman je učinkovit kod svih dobnih skupina, i kod djece i kod odraslih.

Zbog svoje djelotvornosti refleksnu masažu na Zapadu sve više upotrebljavaju i liječnici – kako preventivno, tako i terapeutski. Pokazalo se da pacijenti podvrgnuti refleksoterapiji izlaze iz bolnice nekoliko dana ranije i da im ja potrebno manje lijekova. Velike firme, banke i sl. zapošljavaju svoje refleksologe koji menadžerima i rukovodećem osoblju daju terapiju u svrhu povećavanja njihove učinkovitosti. Hrvatska daleko zaostaje za takvom praksom. Doduše, postoji nekoliko centara i više individualnih terapeuta sa znanjem stečenim u stranim školama i sa solidnim iskustvom, ali još uvijek premalo s obzirom na to da se radi o vrlo jednostavnoj, lako primjenjivoj, pristupačnoj i djelotvornoj terapiji.

0 Komentara

Komentari su zatvoreni.